Satyam eva jayate. Deze tekst kozen we voor de 'kerstkaart' van 2020. Op de voorkant zie je een zwaan die opstijgt uit het water. Op de achterkant ons nieuwe logo. In dit artikel lees je alles over de diepere betekenis van alle symbolen die op de kaart te vinden zijn.
Satyam eva jayate.
De waarheid overwint voorwaar. Deze spreuk is de wapenspreuk van India. Ze heeft in deze tijd natuurlijk een dubbele betekenis, want wat is nog waar? Welke informatiebronnen zijn nog te vertrouwen? Welke verdraaien de feiten? Welke zijn kritisch? En mag je nog wel kritisch zijn en twijfels uiten? Maar in yoga zijn we natuurlijk op zoek naar de waarheid die altijd waar is. Ook al ken je haar misschien nog niet en wordt ze met nog zoveel inspanning ontkent en weggemoffeld. Ze is en blijft Waar.
Als je sanskriet zou kennen, dan lijkt het dat er een spelfout staat in deze mooie zin. Met verstand van zaken zou je kunnen denken dat de persoonsvorm jayati moet zijn. Het is de waarheid die tenslotte overwint. Toch staat er jayate, de passieve vorm. En dat maakt de spreuk zo mooi. De waarheid hoeft namelijk niets te doen om te overwinnen. Het is een eigenschap, de aard van de waarheid om te overwinnen. Net als de zon niets hoeft te doen om te schijnen. Het is haar aard, de zon kan niet anders. Zo is het ook met die waarheid die voor iedereen en in alle omstandigheden waar is. Die per definitie voorbij het denken gaat. Want in het denken zijn er veel verschillende dingen waar. En die waarheden botsen nog al eens. Dus we hebben het hier over een waarheid voorbij het denken. De waarheid van het Zijn. Een waarheid zonder woorden; die waarheid overwint. De Waarheid zal komen als het tijd is. Wij hoeven haar niet te helpen. Niet dat wij niets moeten doen. Wij moeten onze eigen natuurlijke taken en eigenschappen de ruimte blijven geven. Omdat die bij ons horen zonder dat we daar iets voor moeten doen.
Het nieuwe logo voor Anna Yogacentrum.
Het nieuwe logo bestaat uit de oude letters van het logo van anna yogacentrum van Michiel samen met de krachtige en intuitieve zwaan uit het logo van Yoga Namah, de yogaschool van Janneke. Wij hebben onze samenwerking nu zichtbaar gemaakt in dit gezamenlijke beeld waar we heel blij mee zijn! We gaan de onzekere toekomst met vertrouwen tegemoet.
De zwaan
De zwaan heeft meerdere betekenissen. Ze is het symbool van onderscheidingsvermogen. Het verhaal gaat dat als je een zwaan een bakje met water en melk voorzet, zij de melk zal opdrinken en het water laat staan. Dit betekent dat de zwaan weet wat waardevol is en wat niet. In yoga woorden, ze weet wat blijvend is en wat voorbij gaat. In het sanskriet heet dit onderscheidingsvermogen Viveka. Het lichaam, onze gedachten en gevoelens zijn niet blijvend. Dat weet je uit eigen ervaring. Maar dat wat er achter staat, het bewustzijn, dat waardoor we het lichaam, gedachten en gevoelens ervaren, dat gaat onveranderlijk door al die verschillende lagen en veranderingen heen. Het verandert zelf niet.
De Zwaan is ook het rijdier van Sarasvati. De godin van de wijsheid, intuïtie en de kunst. Zij wordt afgebeeld met een veena in twee van haar handen. In de andere handen houd ze een boek en een maala. Het betekent dat intuïtie belangrijker is dan boeken kennis Maar dat meditatie en kennis ook belangrijk zijn om tot wijsheid te komen.
De derde betekenis van de zwaan ligt in de sanskrietwoord voor zwaan: Hamsa. De Hamsa is de naam voor de mantra SoHam. Deze mantra betekent "Dat ben ik". Niet het lichaam, niet de geest, niet de gevoelens, niet wat ik kan, niet wat ik weet, niet wat ik heb, niet wie ik ken maar Dat... Dat wat onafhankelijk is van al die dingen, maar dat er wel voor zorgt dat we dat alles kunnen ervaren. Daar mag je verder eens over mediteren.... ;).
Er ligt een kaart voor je klaar als je weer een les komt volgen. Ik hoop je snel weer in de zaal of in het park te mogen begroeten.
OM shaantih,
Janneke